Ευνοούμενη από το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης, παρατηρείται σήμερα στις συμβαλλόμενες χώρες η συνεχώς αυξανομένη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και ένα κύμα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από το εξωτερικό.
Η έμπρακτη άσκηση του δικαιώματος της εγκατάστασης ευνοείται επιπλέον από την ειδική οδηγία περί δικαιώματος εισόδου και διαμονής στην χώρα υποδοχής. Η εναρμόνιση του εταιρικού δίκαιου εντός της Ε.Ε. όμως μέχρι τώρα δεν πραγματοποιήθηκε.
Εμείς προσφέρουμε τόσο σε γενικά θέματα, όσο και από άποψη φορολογικού δικαίου, την παροχή ολοκληρωμένης συμβουλευτικής συμπαράστασης σε επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην σύσταση εταιρίας ή στην μεταφορά έδρας στην Ελλάδα. Για τους λόγους αυτούς προκύπτουν στις εκάστοτε χώρες και πάλι πολυάριθμες εθνικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τόσο σε περιπτώσεις σκοπούμενης σύστασης εταιρίας ή μετεγκατάστασης, όσο και στην επιλογή της κατάλληλης εταιρικής μορφής και να συμπεριληφθούν στο γενικό σχεδιασμό. Μια επίσης βαρυσήμαντη πλευρά του θέματος αφορά στην φορολόγηση εταιριών στο εξωτερικό (βλ. και Mergers & Acquisitions στην Ελλάδα ).
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ελληνικού Αστικού Κώδικα αξιολογείται η ικανότητα δικαίου και δικαιοπραξίας επιχειρήσεων βάσει του δικαίου της πραγματικής τους διοικητικής έδρας. Η διαχωρισμός σε ημεδαπές και αλλοδαπές επιχειρήσεις εξαρτάται από την έδρα εκάστης επιχείρησης. Ημεδαπές επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές, οι οποίες έχουν συσταθεί σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο και έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.
Οι ημεδαπές Ελληνικές προσωπικές και αφανές εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και ατομικές επιχειρήσεις υπάγονται στο Ελληνικό καθεστώς φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όποτε στις περιπτώσεις των προσωπικών εταιριών δεν υπόκειται η ίδια εταιρία στο φόρο, αλλά ο κάθε εταίρος με το δικό του μερίδιο κερδών. Ενώ οι ημεδαπές επιχειρήσεις υπάγονται απεριόριστα στο φόρο, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις υπάγονται ανεξάρτητα από την νομική τους μορφή περιορισμένα στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, με το καθαρό εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευση επιχειρησιακών εγκαταστάσεων και από πηγές στην Ελλάδα. Υφίσταται μάλιστα Ελληνο-Γερμανική συμφωνία περί αποφυγής διπλής φορολογίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το εταιρικό δίκαιο και την ίδρυση επιχειρήσεων μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες Μορφές εταιριών στην Ελλάδα και Σύσταση μιας Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης στην Ελλάδα .
Σημείωση: τα αναφερόμενα άρθρα είναι διαθέσιμα και ως Downloads σε μορφή PDF.